Levytärpit: Vigilia tarjoaa kuulijalle öisen suitsukkeen tuoksua

Mendelssohnin musiikki hehkuu kuin keltainen narsissi, Risto Nordell kirjoittaa.

levytärpit
Teksti
Risto Nordell

Suitsukkeen tuoksussa

Aleksandr Gretšaninovin Vigilia vie kuuntelijan ortodoksisen kirkon suitsukkeen ja mehiläisvahatuohusten tuoksuun. Nimi tarkoittaa koko yön jumalanpalvelusta, joka koostuu ehtoo- ja aamupalveluksesta sekä ensimmäisestä hetkestä. Vigilia on tarkoitettu vain konserttikäyttöön. Latvian radiokuoron esittämässä musiikissa vanhat venäläissävelmät soivat romantiikan aikakauden hengessä.

Aleksandr Gretšaninov: All-Night Vigil. Ondine.

 

 

Aurinkoinen Mendelssohn

Musiikin sunnuntailapsen Felix Mendelssohnin musiikki ei ryve metafysiikan syövereissä vaan soljuu aurinkoisena ja ongelmattomana kahdessa pianokonsertossa, vaikka mollisävellajit luovatkin häivähtäviä varjoja. Pianisti Lars Vogtin ja Pariisin kamariorkesterin tulkitsema musiikki hehkuu keltaisen pääsiäisnarsissin lailla.

Felix Mendelssohn: Piano Concertos. Ondine.

 

Tumma mezzosopraano

Melis Jaatisen tumma ja sensuelli mezzosopraano soi hienosti tyylikkäällä levyllä, joka avaa portteja pohjoismaisen yksinlaulun maailmaan. Tuttuja Toivo Kuulan ja Leevi Madetojan lauluja täydentävät vähemmän tunnetut Alf Hurumin teokset. Juho Alakärppä todistaa olevansa harvinaisen herkkä liedpianisti.

Impressions du Nord. Alba.