Levytärpit: Kreeta-Maria Kantala yhdisti kansanmusiikin ja barokin

Pianisti Olga Pashchenkon Mozart kujeilee ja liihottaa kuin musiikista juopunut perhonen.

levytärpit
Teksti
Risto Nordell

Mozartin keveys

Venäläisen fortepianistin Olga Pashchenkon Mozart kujeilee ja liihottelee musiikista juopuneen perhosen lailla teemasta toiseen. Keveä kosketus ja fraseeraus saattavat monet modernit flyygelin takojat häpeään. Perhostelun keskellä Pashchenko tyyntyy Es-duuri-konserton (K271) hitaan osan tummien sävyjen keskelle. Soitto saavuttaa jotain olennaista musiikin syvyydestä.

Mozart: Piano Concertos 9 & 17, Pashchenko & Il Gardellino. Alpha-Classics.

 

Lintu energisenä

Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarin tehtävät jättänyt Hannu Lintu lataa kolmeen Magnus Lindbergin 1990-luvun teokseen hurjaa energiaa ja liikettä. Aura ja Marea ovat orkesteriteoksia, mutta Related Rocksissa pääosaa esittävät virtuoosiset pianistit Emil Holmström ja Joonas Ahonen sekä lyömäsoittajat Jani Niinimäki ja Jerry Piipponen.

Magnus Lindberg: Aura, Marea, Related Rocks. Ondine.

 

Barokista polskaan

Kaustislainen viulisti Kreeta-Maria Kentala ei ole ensi kertaa pappia kyydissä barokkimusiikin ja suomalaisen kansanmusiikin yhdistäjänä. Cembalisti Tea Polson kanssa hän todistaa väkevästi, miten lähellä italialaisen Giovanni Antonio Pandolfi Meallin sonaatit ja keskipohjalaiset polskat ovat toisiaan, niin musiikillisesti kuin henkisestikin. Huikean musikanttinen levy!

Kreeta-Maria Kentala & Tea Polso: Polska Pandolfi. Alba.