Luomujazz luonnon asialla

Rönsyilevä albumi tuo paikoitellen mieleen psykedeelisen varhaishevin, Matti Komulainen kirjoittaa.

levy
Teksti
Matti Komulainen

Iro Haarla, 65, on suomalaisen jazzin tunnetuimpia lähettiläitä maailmalla. Pianisti, harpisti, säveltäjä ja yhtyeenjohtaja on omillaan monenlaisissa konsepteissa meditatiivisesta minimalismista villiin vapaapudotukseen.

What Will We Leave Behind  –Images from Planet Earth on uudenlainen aluevaltaus, joka poikkeaa viime vuosien akustisvoittoisista ECM- ja TUM-yhtiöille syntyneistä levytyksistä niin muodoltaan kuin sisällöltään. Haarla soittaa erilaisia sähköisiä instrumentteja, ja ulosanti kuulostaa enemmän progressiiviselta rockilta kuin jazzilta.

Sormioiden ja syntetisaattorien ominaissoinnit, sävyt ja tekstuurit nousevat esiin albumilla. Esimerkiksi energisesti vyöryvä Hot Dogs, Hot Dogs! tuo kosketinsooloineen mieleen Deep Purple -yhtyeen 1960-luvun lopun psykedeelisen varhaishevin. Vaikutelmaa tehostavat Jukka Orman rokkaava kitararäime ja Aniida Vesalan tiheä rumputuli.

Ilmassa on samankaltaista rajojen yli värittämisen riemua kuin Haarlan ja Edward Vesalan (1945–1999) Sound &  Furyssa. Perusteltuja kysymyksiä ihmisen ja luonnon suhteesta asettava tulokulma taas tuo yllättäen mieleen saman perheen jäsenistä osin muodostuneen Vesala Klaanin lastenlevyn Afrikan tähdet (1989).