Lämmintä jazzia

Bo Sundströmin Det kanske händer -levy painottuu ikivihreisiin jazz-kappaleisiin, mutta mukaan mahtuu myös perinneiskelmää.

levy
Teksti
Matti Komulainen

Alun perin Bo Sundström jäi mieleen Bo Kaspers Orkesterin laulaja-lauluntekijänä. Ruotsalaiskopla oli meillä ainakin yhtä suosittu kuin kotimaassaan jo 1990-luvulla, kun sen jatsahtavat poprallit kantautuivat näille rannoille.

Jotain yhtyeen taikapölystä on uutteutunut myös lokakuussa 60 vuotta täyttävän Sundströmin soolotuotantoon. Hän on pitänyt välillä taukoa ryhmästä ja työstänyt levyjä omissa nimissään verkkaiseen tahtiin. Edellisestä sooloalbumista on vierähtänyt kolme vuotta. Mitt dumma jag – Svensk jazz (2018) yhdisti bokaspersmaista letkeää sointia eripariseen laulustoon. Sundström oli poiminut levylle helmiä niin Nat King Colelta kuin Tom Waitsilta ja sovittanut teokset nostalgiaa huokuvaksi jazzlaulelmaksi.

Det kanske händer jatkaa samassa raukeassa mielenmaisemassa ja leppoisissa tunnelmissa. Tuore valikoima painottuu edeltäjää selkeämmin jazziin ja ikivihreisiin kappaleisiin, joita tulkinneet muun muassa Monica Zetterlund, Chet Baker ja John Coltrane.

Mukaan mahtuu myös ruotsalaista perinneiskelmää (Underbart är kort), norjalaista runoutta (Två tungor) ja yksi Sundströmin oma sävelmä, katkeransuloinen Skyll på mig.

Tulokulma on hauskan moni-ilmeinen. Speak Low’sta Sundström muokkaa ilo edellä svengaavan vedon Var lugn. Lukuisien jazzgurujen vakionumero What’s New? taas silataan kaihoisan etärakkauden sinellä Men hejksi.

Albumin nimiraidassa, alkujaan It Could Happen to You, tekstin minäkertoja laittaa vuorostaan kämpän vieraskuntoon ja suuntaa toiveikkaana yöhön, varusteinaan täyteen ladattu puhelin ja kondomipaketti.

On laulun teema rempseä tai vakava, Sundström on emotionaalisesti aina läsnä. Suupielet nousevat yläviistoon silloinkin, kun meno pykii, ikään kuin Pohjois-Ruotsin Piitimen kasvatti vinkkaisi kuuntelijalle silmää, ettei touhun tarvitse olla niin vakavaa, vaikka tosissaan tehdäänkin.

Levy taltioitiin osittain livenä parin päivän aikana Tukholman perinteikkäässä Atlantis-studiossa. Det kanske händerin tiheässä latauksessa elämän hetkellisyyden vaikutelma sulautuu spontaaniin välittömyyteen saumattomasti.

Ilmankos, mukana kun on ruotsalaisen jazzin ja soitinmusiikin taitureita, kuten trumpetisti Jonne Bentlöv ja tuottaja Jonas Kullhammar.

Bo Sundström: Det kanske händer. Cd-levy. Columbia/Sony Music, 2021.