Kumous alkaa lähiöstä

Uusi Les Misérables ammentaa tositapahtumista.

elokuva
Teksti
Kalle Kinnunen

Ulkomaisen elokuvan Oscar-ehdokkuuden saanut Les Misérables ei ole tulkinta Victor Hugon romaanista Kurjat. Tarinalla tai tyylillä ei ole tekemistä samannimisen menestysmusikaalinkaan kanssa.

Eräs yhteys on. Ladj Lyn teos sijoittuu Pariisin koilliseen lähiöön Montfermeiliin, alueelle, joka oli köyhyyden tyyssija jo Hugolla.

”Kaikki elokuvassa ammentaa tositapahtumista”, Ly kertoo. Les Misérables kuvaa yhden päivän tapahtumia räjähdysherkässä betonilähiössä. Päähenkilöt ovat poliiseja, joista yksi ampuu kumikuulalla poikaa kasvoihin.

Tapahtumaketjun yllättäviä muuttujia ovat sirkuksesta varastettu leijonanpentu ja nuorukainen, joka saa lennokin kameralla videolle poliisiväkivaltaa. Siinä on yhteys Lyn omaan elämään. Vuonna 2008 hän tallensi Montfermeilissä poliisin pahoinpitelemässä nuorta miestä. Videosta tuli kansallinen uutinen.

”Se oli ensimmäinen tapaus, jossa Ranskassa poliisi sai tuomion netissä julkaistun videon perusteella.”

Lyn juuret ovat Malissa. Jo ennen todistevideota hän oli tunnustettu dokumentintekijä. Elokuvassa 365 jours à Clichy-Montfermeil hän seurasi elämää alueella vuoden 2005 mellakoiden jälkeen. Nuo 250 ranskalaiskaupunkiin levinneet levottomuudet alkoivat Clichy-sous-Boisin lähiöstä, jossa poliiseja paenneet teinipojat menehtyivät sähköiskuun.

Aiheet ovat rajuja, mutta Ly haluaa myös viihdyttää. Miljöö, tulenarka yhteiskunnallinen tilanne ja miesten ystävyys- ja kyräilysuhteet tuovat mieleen Mathieu Kassovitzin elokuvan Viha (1995).

”Se oli ensimmäinen ranskalainen lähiöelokuva. Monet näyttelijätkin olivat lähiöistä. Totta kai se on suuri vaikuttaja”, Ly myöntää.

Muuten oppi tulee afroamerikkalaisesta elokuvasta. Lähiön monimuotoisen elämän kuvauksessa on Spike Leen (Do the Right Thing) sävyjä.

 

Menestystarina alkoi Cannesin elokuvajuhlilta. Amazon osti Les Misérablesin Yhdysvaltoihin. Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi vaikuttuneensa elokuvasta.

”Poliitikkojen pitää ymmärtää, että seuraava vallankumous alkaa lähiöstä. Haluan lähettää viestin, ettei väkivaltainen vallankumous ole suotava.”

Vastakkainasetteluilla Ly hakee myös ratkaisuja.

”Jos elokuva jotain haluaa sanoa, niin sen, että ennakkoluulot murtuvat, kun ihmisiin tutustuu.”

 

Ladj Ly: Les Misérables. Elokuvateattereissa.