Unkarilainen satu

Lentävä pakolainen jää kuriositeetiksi.

elokuva
Teksti
Kalle Kinnunen

Syyrian pakolainen haavoittuu ammuskelussa Unkarin rajalla ja joutuu eroon isästään. Koettelemukset antavat Aryanille (Zsombor Jéger) käsittämättömän kyvyn: nuori mies nousee lentoon.

Ahne lääkäri keksii väittää Aryania enkeliksi, jonka avulla voi rahastaa kristittyjä. Poliisi (György Cserhalmi) tekee kaikkensa saadakseen pakolaisen kiinni – oli tällä taikavoimia tai ei.

Teatteria ja oopperaakin ohjannut Kornél Mundruczó on noussut Unkarin kansainvälisesti tunnetuimmaksi elokuvantekijäksi. Hänen uusimmat elokuvansa yhdistävät poliitiikkaa satumaiseen allegoriaan. Kumpikin on saanut Suomessa valkokangaslevityksen, mikä on unkarilaiselle elokuvalle harvinaista.

Valkoinen jumala (2014) näytti eräänlaisen koirien kansannousun Budapestissä. Uusi ajatusleikki Jupiterin kuu ottaa kantaa sekä Euroopan pakolaiskriisiin että Unkarin sisäpolitiikkaan ja korruptioon: tarinassa ei ole kunnollisia ihmisiä, paitsi liioitellun pyhimysmäinen ja naiivi Aryan. Mundruczó viittaa myös supersankarileffoihin, mutta Aryan ei ole toimija vaan lähinnä hyväntahtoinen tollo.