Elvis nousi ja vajosi Las Vegasissa

Las Vegasin -konserteista on julkaistu 11 cd-levyn paketti.

musiikki
Teksti
Matti Komulainen

Vuonna 1969 Elvis Presleyllä oli paineita. Edellisvuonna hän oli palannut varhaisuransa rocktunnelmiin tv-show’ssa. Sen suosio oli kannustanut jättämään Hollywoodin lopullisesti ja keskittymään laulamiseen. Haaveiltu Euroopan-kiertue kaatui kuitenkin manageri Tom Parkerin vastustukseen.

Euroopan sijaan Parker valitsi Las Vegasin. Juuri avatussa luksusluokan International-hotellissa oli 30 kerrosta, 1 510 huonetta ja parituhatpaikkainen showestradi. Musiikki oli vakiintunut 1950-luvulla pelaamisen rinnalle viihdekeitaan vetonaulaksi. Tähdet kuten Frank Sinatra nettosivat muhkeasti pitkillä kiinnityksillä, ilman kiertueiden rasituksia.

Vegas oli Elvikselle tuttu. Hän oli pistäytynyt kaupungissa filmaustauoilla. Hän oli jopa vienyt Priscillansa vihille siellä vuonna 1967.

Parkerin idea toimi. Heinä- ja elokuussa 1969 soitetut 57 konserttia myytiin loppuun.

Nyt, puoli vuosisataa myöhemmin, elokuun 1969 keikoista on koottu 11 cd:n boksi. Se sisältää 11 show’ta kokonaisuudessaan. Niistä yksi on ensimmäistä kertaa kuultavissa levyllä. Lisäksi mukana on kolme muuta ennen julkaisematonta täydellistä settiä sekä editoimattomia juontoja.

34-vuotias Elvis oli valinnut ohjelmaansa lauluja Mystery Trainin kaltaisista ensilevytyksistä asti. Lisäksi hän tulkitsi muun muassa ajankohtaisia soul- ja pophittejä sekä upouuden Suspicious Mindsin, josta kehkeytyi yksi solistin myöhäisuran avainteoksista.

 

Elvis palasi Vegasin lavalle seitsemänä seuraavana vuonna. Kaksi kuukauden mittaista kiinnitystä joka vuosi summautui lopulta yhteensä 636 loppuunmyydyksi show’ksi. Ne olivat osaltaan luomassa yhä elävää Elvis-myyttiä.

Kesällä 1969 rockin kuninkaan läpimurrosta oli kulunut 13 vuotta, kuolemaan taas oli matkaa vain kahdeksan. Las Vegas -jatkumo vauhditti tapahtumia.

Työ käänsi vuorokausirytmin ylösalaisin. Illalliskonsertti alkoi kahdeksalta ja cocktail-setti puoliltaöin.

Luppoajalla juhliminen ja shoppailu kävivät maanisiksi. Arkeen ankkuroituivat riippuvuudet niin avioliiton ulkopuolisesta seksistä kuin eri kemikaaleistakin.

Lavarutiini saattoi karista yllättäen. Are You Lonesome Tonight purkautui hysteeriseksi nauruksi jo elokuun 1969 yökeikalla. Liekö syynä tähden nauttima piriste vai, kuten tarina kertoo, kalju mies katsomossa heiluttamassa tupeetaan musiikin tahtiin.