Kuusi minuuttia lisää televisiolle

ajankäyttö
Teksti
Karri Kokko

Suomalaiset ovat televisiouskollista kansaa. Ja vuodesta toiseen katsotuin ohjelma on sama: Yle TV1:n välittämä itsenäisyyspäivän vastaanotto Presidentinlinnasta. Koreografialtaan ja dramaturgialtaan kovin yksitoikkoinen ohjelma keräsi viime vuonna yli 1,9 miljoonaa katsojaa.

Teksti Jyrki Jantunen

Toiseksi katsotuin oli toukokuinen euroviisujen loppukilpailu, joka lähetettiin Ylen TV2:ssa. Helsingissä pidetyillä laulukilpailulla oli katsojia vain nelisenkymmentätuhatta vähemmän kuin kättelytilaisuudella. Tiedot käyvät ilmi Finnpanelin tuoreesta tutkimuksesta.

Suomalaiset katsoivat televisiota päivittäin keskimäärin 2 tuntia ja 46 minuuttia. Jokainen meistä vietti kuusi minuuttia enemmän telkkarin parissa kuin vuonna 2006. Innokkaimmat sohvaperunat olivat yli 65-vuotiaat, jotka jaksoivat seurata television ohjelmatarjontaa noin 4 tuntia 7 minuuttia päivässä.

Joka viikko noin 4,3 miljoonaa 10 vuotta täyttänyttä suomalaista katsoi televisiota. Suomalaiset seurasivat keskimäärin yhdeksää eri kanavaa. Vuonna 2006 kanavahyppely tapahtui keskimäärin vain kuuden kanavan välillä.

Kilpailu katsojista kiristyi viime vuoden syksyllä, kun TV1 keräsi liki neljänneksen katsojista, vain hieman enemmän kuin MTV3. Vuositasolla mitattuna suurin katseluosuus oli MTV3:lla. TV1 oli kakkosena, TV2 kolmantena ja Nelonen neljäntenä kymmenen prosentin katseluosuudella. Subtv sai kuuden prosentin osuuden katsojista.

Digiaikaan siirtyminen syyskuussa on vaikuttanut katsojien käyttäytymiseen jonkin verran. Ylen osuus kaikesta katselusta ylsi 47,5 prosenttiin vuodenvaihteessa. Yle Teeman osuus yli kaksinkertaistui.

Maksukanavien osuus kokonaiskatselusta oli viisi prosenttia. Lukua voi pitää pienenä, sillä maksukanavien tilaajien määrä kaksinkertaistui viime vuonna. Maksukanavien katsojista kaksi kolmannesta oli miehiä.

Digibokseja ei edelleenkään ole kaikissa suomalaiskodeissa. Lähes 250 000 taloutta ei ollut hankkinut boksia vuodenvaihteeseen mennessä. Lisäksi monien kotien kakkos- ja kolmostelevisiot esittävät lumisadetta, sillä vajaa neljännes televisiolaitteista on ilman digiboksia.

Yhä on niitäkin, joilla ei ole lainkaan televisiota. Seitsemässä prosentissa suomalaiskoteja tehdään kahden tunnin ja 46 minuutin aikana jotain muuta kuin katsellaan televisiota.


Kerro, mitä sinä katsot televisiosta.

Aiheesta lisää
Finnpanel: Televisiovuosi 2007 (pdf)
Finnpanel: Katsotuimmat tv-ohjelmat Suomessa