Kuollut kirjailija yllättää: Uusi kirja joka syksy!

Menestysteoksia on vaikea jatkaa, mutta moni sitä yrittää.

kirjallisuus
Teksti
Lauri Lehtinen

Emme saa koskaan tietää, olisiko Stieg Larsson tykännyt.

Elokuussa 26 maassa ilmestynyttä David Lagercrantzin jännitysromaania Se mikä ei tapa (WSOY 2015) mainostettiin Suomessa ”kohuttuna” laajalla ennakkokampanjalla. Kohu merkitsi lähinnä Millennium-sarjan neljännen trillerin tuotantoa ympäröinyttä katkeraa vääntöä. Odotetun kirjan etukäteen lukeneet eivät vaitiolovelvollisuuden takia kohisseet sisällöstä.

Kirjan nimi viittaa Friedrich Nietzschen aforismiin ”Se mikä ei tapa, vahvistaa”. Tämä sopii tunnuslauseeksi koko Millennium-kirjabrändille, jonka voimistumista rajutkaan kiistat ja tragediat eivät estä.

Jännityskirjailijaksi ryhtyneen ruotsalaistoimittajan Stieg Larssonin (1954–2004) tappoi sydänkohtaus. Sitä ennen hän oli jättänyt käsistään Millennium-trilogian: esikoisromaaninsa Miehet jotka vihaavat naisia ja kaksi jatko-osaa.

Jos Larssonin elämä olisi jatkunut, hän olisi tehnyt jatkoa sopeutumattoman hakkerineron Lisbeth Salanderin ja journalisti Mikael Blomkvistin seikkailuille, joiden menestykseen hän uskoi silloinkin kun kustannustoimittajat näyttivät punaista valoa.