Kreikan tunnelmia

Kreikasta löytyy lukemattomia kiinnostavia alkuperäislajikkeita.

viini
Teksti
Jari F. Lampén

Useimmille tulee kreikkalaisista valkoviineistä mieleen pihkalla maustettu retsina. Se, mikä maistui mainiolta lomamatkalla, ei usein ole kovin hääviä kotona. Lomatunnelmiin kannattaa palata paremmilla tuotteilla.

Kreikasta löytyy lukemattomia alkuperäislajikkeita, joita kasvatetaan hyvinkin pienillä alueilla. Muutamia näistä saa nykyään myös Suomesta. Valkoviinirypäleistä tehdään usein lajikeviinejä, kun taas punaisia sekoitetaan useammin muiden lajikkeiden kanssa.

Kreikan valkoviineistä arvostetuin on Assyrtiko, joka on peräisin Santorinin saarelta. Eristetyn sijaintinsa ja maaperänsä takia saari on säästynyt viinikirva Phylloxeralta, ja iso osa viinitarhoista on iäkkäitä vapaasti kasvavia köynnöksiä.

Assyrtiko on siitä harvinainen lajike, että se pystyy säilyttämään hapokkuutensa kuumassakin ilmastossa.

Alpha Estate Malagouzia Single Vineyard Turtles 2016 (15,44 e) on Kreikan Makedoniasta tuleva aromaattinen viini, jonka tuoksussa on yrttisyyttä ja parsamaisia piirteitä. Maku on kuiva ja hapokas, aluksi greipin ja raparperin sävyinen, mutta jälkimaussa mukaan nousee trooppisempia hedelmien ja makeiden mausteiden aromeja.

 

Lyrarakis Pirovolikes Vilana 2017 (14,98 e, erikoiserä) on tehty Kreetan suosituimmasta valkoviinirypälelajikkeesta Vilanasta. Viinin tuoksussa on sitrusta ja melonia, maku on kuiva, hapokas ja lämmittävä. Sitruunan, greipin ja hunajan aromit jatkuvat kukkaiseen jälkimakuun.

 

Santorini Assyrtiko 2017 (22,99 e , tilausvalikoima) on hapokas ja reippaan mineraalinen viini, jonka tuoksussa tuntuu sekä sitruunaa että sitruunankuorta. Voimakas maku vastaa tuoksua, mutta suutuntumaltaan viini on paksu ja pyöreä.