Rakkauden riivaama

Sudenmorsian on järkyttävän kaunis esitys.

teatteri
Teksti
Riitta Kylänpää

Nimiä ei mainita, mutta tiedossa on, että Sudenmorsian-näytelmä ja sen pohjana oleva Aino Kallaksen (1878–1956) romaani ovat omaelämäkerrallisia ja kertovat kirjailijan salasuhteesta Eino Leinoon.

Kallas sijoitti tapahtumat 1600-luvun Viron Hiidenmaalle, noitavainojen aikaan. ”Ei koskaan ole sudet riehuneet kuin sinä talvena”, kyläläiset muistelevat. Pahimpia ovat ihmissudet, jotka samastettiin Paholaiseen.

Teatteri Avoimissa Ovissa Sudenmorsian on saanut koskettavan kauniin ja samalla myös rajun ja modernin tulkinnan Heini Tolan ohjaamana. Aalo (Maija Andersson) pyytää puolisoaan Priidikiä (Sauli Suonpää) vaihtamaan lukot ja hankkimaan vihaisen koiran, mutta mikään ei pidättele rakastunutta naista. Aalo laukkaa villissä hurmiossa pitkin metsiä ja soita, intohimon sokaisemana sutena suden perässä.

Lauluntekijä ja muusikko Suvi Isotalo on säveltänyt esityksen. Hänen laulunsa ja sähkökitaran ja -pianon soittonsa elävät läpi Aalon raastavat tunnetilat. Vuoroin Twin Peaks -tunnelmissa, vuoroin rokkina, balladina tai puheena.