Koronatyöryhmään nimitetty Paula Vesala ryöpyttää hallitusta: ”Heiluttaisin kirvestä Marinin ja Kiurun suuntaan"

Ulostulot tapahtuma-alan vaikeuksista voivat johtaa "miljonäärit hiljaa" -tyyppisiin kommentteihin ja suoranaiseen vihapostiin, sanoo laulaja-lauluntekijä Paula Vesala.

konsertit
Teksti
Lauri Lehtinen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Konsertit on peruttu, mutta Vesala-nimellä esiintyvä popmuusikko Paula Vesala on pysynyt äänessä myös koronan aikana.

Syyskuussa 2020 Vesala ihmetteli Instagramissa, miksi hallitus reagoi näkyvästi UPM:n paperitehtaan sulkemiseen, mutta tapahtuma-ala ei saanut riittävää tukea pandemian pitkittämään ahdinkoonsa.

Lokakuussa opetus- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) nimitti Vesalan työryhmään, jossa viranomaiset sekä kulttuuri- ja urheilualan edustajat selvittivät keinoja järjestää tapahtumia turvallisesti.

Vesala on edelleen turhautunut.

”Hallitus on hoitanut tämän tosi huonosti”, artisti sanoo puhelimessa studiossa kuluneen työpäivän päätteeksi.

Saarikko ja työryhmän puheenjohtaja, valtiosihteeri Tuomo Puumala ovat Vesalan mukaan kuunnelleet ja välittäneet rakentavia ehdotuksia valtioneuvostoon, mutta mikään ei ole muuttunut.

Työryhmään liittyessään Vesala halusi hälventää alaa koskevia negatiivisia mielikuvia ja lisätä päättäjien ymmärrystä siitä, millaiset yleisötilaisuudet ovat turvallisia.

Hänen mukaansa tapahtuma-Suomen avaamiseen olisi työkalut olemassa ja tiedossa, mutta tahtoa tehdä päätöksiä alan auttamiseksi ei ole.

Edes tapahtumat, joiden riskitason voi luokitella matalaksi, eivät ole saaneet armoa viranomaisilta, koska ”kaikki poljetaan samaan, että siellä vain kännissä jotain kuolataan”.

 

Rajoitukset alkoivat tyhjentää keikkakalenteria vuosi sitten. Pelkästään yhtenä viikonloppuna Vesala menetti 40 000 euron lipunmyyntitulot, joita kukaan ei korvaa.

Hän kertoo työllistävänsä pienelläkin keikalla parikymmentä ihmistä.

Tämänhetkisten tapahtumakieltojen purkaminen voisi alkaa maaliskuun alussa, ja Vesalan mielestä asian voisi hoitaa turvallisesti. Poliittista tahtoa ei kuitenkaan ole.

Vesala kokee etenkin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) ja sosiaali- ja terveysministeriön ”nuijivan” tapahtuma-alaa. Myöskään Sanna Marin (sd) ei saa tunnustusta.

Vesala muistuttaa hallituksen halunneen nostaa luovien alojen osuutta bruttokansantuotteesta.

”Teot on nolla.”

”Heiluttaisin kirvestä Marinin ja Kiurun suuntaan, jos siihen olisi mahdollisuus.”

Laulaja-lauluntekijän mukaan ministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tietävät itsekin, että keskenään hyvin erityyppisten tapahtumien yhteen niputtaminen ja kieltäminen on ”tylppä keino” taistelussa koronaa vastaan.

”Näyttävä ja iso toimenpide, jolla luodaan turvallisuudentunnetta”, Vesala kritisoi ja epäilee, ovatko kaikki rajoitukset edes perustuslaillisia.

Hän uskoo, että elokuvateatterit ja muut istumapaikalliset katsomot ovat tietyillä järjestelyillä turvallisempia kuin julkinen liikenne. Elokuvateattereihin ei ole tiettävästi jäljitetty yhtään tartuntaketjua.

 

Pandemian puristuksessa tapahtuma-ala on järjestäytynyt entistä voimakkaampaan edunvalvontaan ja lobbaukseen.

Vesala ei kuitenkaan koe, että kampanjointi olisi johtanut päättäjien tai kansan tukeen. Ulostulot vaikeuksista voivat johtaa ”miljonäärit hiljaa” -tyyppisiin kommentteihin ja suoranaiseen vihapostiin. Etenkin tunnettujen nimien kynnys puhua ongelmistaan on korkea.

”Kaikki pelkäävät paskaa palautetta.”

Vesala odottaa, että helmikuussa tapahtuma-alalle myönnettäisiin menetyksiä kompensoivaa tukea, josta Saarikko, Marin ja elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ovat puhuneet.

Katkerista kokemuksistaan huolimatta hän jatkaa Annika Saarikon nimittämässä työryhmässä.

”On pakko yrittää tehdä jotain, vaikka se on turhauttavaa.”

Stig oli liikaa, rivimuusikoiden trio sopivasti – Epämääräinen koronasääntely sai tapahtuma-alan järjestäytymään