Koreografi Sonya Lindfors: ”Ei voi olla, että feministiksi julistautuva nainen saa tehdä mitä haluaa”

Sonya Lindfors toivottaa keskustelun tanssin kentän epäkohdista tervetulleeksi. Koreografi on jo vuosia pitänyt ääntä alan rakenteellisista ongelmista.

kulttuuri
Teksti
Vaula Helin

Koreografi Sonya Lindfors on järkyttynyt esiintyjien ja muiden työntekijöiden kohtelusta Susanna Leinonen Companyssa (SLC) ja Kekäläinen & Companyssa (K&C).

”Hyvä johtaminen on pätevyyskysymys ja sitä sen pitäisi olla myös taiteen kontekstissa. Missä tahansa muussa työpaikassa tällainen käytös johtaisi potkuihin”, Lindfors sanoo.

Nykytanssin kentän ongelmat nousivat esiin Suomen Kuvalehden laajassa artikkelissa, jossa Leinosen ja Kekäläisen tanssiryhmien entiset jäsenet kertovat epäasiallisesta kohtelusta ja pelolla johtamisesta.

Artikkelissa haastateltiin kuuttatoista työryhmissä toiminutta ihmistä: tanssijoita, muita taiteilijoita, suunnittelijoita sekä tuotannon työntekijöitä.

Haastateltavista kukaan ei halunnut esiintyä omalla nimellään. Moni vetosi tapahtumien aiheuttamaan henkiseen kuormitukseen tai siihen, että työskentelee yhä tanssin kentällä. Usea kertoi oman tai jonkun toisen työskentelyn päättyneen sairauslomaan tai vaatineen asian käsittelyä terapiassa.