Kaukaisten vuorten mies

Arvio: Taitavasti sommiteltu pienoisromaani on ilmimerkityksiään syvempi kirja, kirjoittaa Tommi Melender.

romaani
Teksti
Tommi Melender

Mitä mahtuu 130-sivuiseen romaaniin? Yhdysvaltalainen Nicholson Baker kuvaa kirjassaan Room Temperature lyhyttä iltatuokiota vauvaansa ruokkivan isän elämässä, kun taas itävaltalainen Robert Seethaler mahduttaa Kokonaiseen elämään yhden miehen maallisen elon lapsesta vanhukseksi Alpeilla sijaitsevassa kylässä.

Taitava prosaisti osaa tehdä pienestä suurta tai suuresta pientä, niin että lukija kokee oivaltavansa jotain tärkeää maailmassa olemisesta.

Kokonainen elämä nousi ilmestymisvuotenaan 2014 Saksan myydyimmäksi kirjaksi, käännöksinä se on levinnyt lähes 40 kielelle. Suosion ymmärtää, sillä taitavasti sommiteltu pienoisromaani on ilmimerkityksiään syvempi kirja. Vaikka tapahtumat keskittyvät syrjäiselle vuoristoseudulle, niissä peilautuu maanosamme 1900-luvun historia valoineen ja varjoineen.

Väkivaltaisen kasvatti-isän kaltoin kohtelema päähenkilö Andreas Egger poistuu kotimaisemistaan suureen maailmaan vain sotaretkelle Kaukasukselle, mutta maailma saapuu hänen kotikyläänsä ja muuttaa sen pastoraalisesta idyllistä kuhisevaksi matkailukohteeksi. Nuorena Egger asentaa köysiratoja, vanhana hän kaitsee turistilaumoja.