Kohuelokuva esitetään Helsingissä: Kertooko Andrei Nekrasov totuuden Sergei Magnitskista?

The Magnitsky Act on vastustajien mukaan Kremlin tilaustyö.

Kiistelty dokumenttielokuva The Magnitsky Act esitetään Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalilla. Elokuvaohjaaja Andrei Nekrasov on paikalla, ja esityksen jälkeen on tarkoitus järjestää keskustelutilaisuus.

The Magnitsky Act kyseenalaistaa Venäjältä karkotetun suursijoittajan Bill Browderin tarinan, jonka mukaan Venäjän viranomaiset kaappasivat häneltä kolme yritystä ja murhasivat hänen asianajajansa Sergei Magnitskin. Samalla se antaa ymmärtää, että Browder teki itse 230 miljoonan dollarin veropetoksen, josta hän syyttää venäläisiä viranomaisia.

Nekrasov on tunnettu presidentti Vladimir Putinin hallinnon ärhäkkänä kriitikkona, mutta Magnitski-elokuvaa on väitetty Kremlin tilaustyöksi. Nekrasov kiistää väitteet jyrkästi.

Browder on tehnyt kaikkensa estääkseen elokuvan esitykset. Hänen asianajajansa ovat uhkailleet elokuvan tuottajia vahingonkorvausvaatimuksilla ja esittäneet todisteita Browderin puolesta.

Elokuva oli määrä esittää huhtikuussa Euroopan parlamentissa, mutta esitys peruttiin Browderin asianajajien vaatimuksesta. Varsinainen ensi-ilta saksalais-ranskalaisella kulttuurikanavalla Artella peruttiin toukokuussa samasta syystä. Pian sen jälkeen Browder uhkasi oikeusjutulla myös Suomen Kuvalehteä, joka kertoi elokuvasta useissa jutuissa.