Americanan äänikartoitusta

Kalle Kaliman Flying Like Eagles on hypnoottinen ja herkkävireinen albumi.

levy
Teksti
Matti Komulainen

Avara maisema, jonka horisontista taivas karkaa huimiin korkeuksiin auringonlaskun värisinfoniassa. Sekin tulee mieleen Kalle Kaliman, 45, uusimmasta albumista.

Flying Like Eagles syntyi jamihengessä Kaliman kotikaupungissa Berliinissä. Maestron rinnalla erilaisia kitaroita resonaattorista lap steeliin soittaa norjalainen Knut Reiersrud. Kvartetin täydentävät brittibasisti Phil Donkin ja amerikkalaisrumpali Jim Black.

Tuoreet sovitukset amerikkalaisesta perinnemusiikista ja modernimmasta materiaalista sytyttävät mielikuvia, jotka ovat yhtä ikonisia kuin alkuperäiset sävelteokset. Kansansävelmä Kiowa Lullaby väreilee kuin kangastus tasangon yllä. Traditionaali Strong Wind, Deep Water, Tall Trees, Warm Fire piirtää orgaanisesti ilmoille Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen ikiaikaiset voimaelementit. Folk-gospel-vakiosta The Wayfaring Stranger muotoillaan raukeasti lipuva soite, joka sopisi roadmovien soundtrackille.

Elokuvallisuus onkin oleellinen elementti Kaliman musiikissa. Levyillä on kuultu Dimitri Tiomkinin rakastettuja western-sävelmiä sekä Stanley Kubrickin ja David Lynchin inspiroimaa musiikkia.

Kalima on profiloitunut vahvojen tunnelmien, sävyjen ja värien mestariksi. Flying Like Eaglesilla kitaristi kehittää latausta herkkävireisesti, vähän on paljon -menetelmällä. Eagles-yhtyeen käyntikorttikappale Hotel California erottuu hypnoottisesta päälinjasta rockmaiseksi kasvatettavalla kepityksellään.

Sovituksista rohkein on Trent Reznorin monitulkintainen tilitys Hurt. Se puretaan alkutekijöihin ja kootaan uudelleen sointien mosaiikiksi. Poissa on originaalin tuska ja Johnny Cashin version profeetallisuus, tilalla palan kurkkuun kiilaavaa kauneutta.

Kalle Kalima & Knut Reiersrud: Flying Like Eagles. ACT Music, 2019.