Kirjailija Antti Tuomainen: ”Pelissä pitää olla vähintään kaikki”

Uutuuskirja on tarina isien ja poikien välisistä suhteista.

Antti Tuomainen
Teksti
Meri Eskola

Kirjailija Antti Tuomaisen viidennen, juuri ilmestyneen Kaivos-romaanin (Like) tapahtuma-ajankohtana on talvi. Lunta pyryttää lukijan silmiin jokaisella rivillä. Kesää rakastava kirjailija sanoo valinneensa vuodenajan siksi, että saisi ajettua itsensä kirjoittamisessa mahdollisimman tukevasti epämukavuusalueelle.

”Haluan tehdä joka kerta jotain uutta, että minulla olisi aina vähän epämukava olo. Silloin joudun antamaan kaikkeni. Se on kirjoittamisessa minulle ainoa mahdollinen lähtökohta. Silloin kun tuntuu haastavalta ja vaikealta, tiedän olevani oikeilla jäljillä”, Tuomainen pohtii.

”Helsinki-noirin kuninkaaksi” ja menestyksekkääksi rikoskirjailijaksi nimetty Tuomainen on vaikeasti määriteltävissä. Vaikka hänen neljännestä romaanistaan Synkkä niin kuin sydämeni ollaan nyt tekemässä elokuvaa, hän ei kirjoittanut arvostelumenestykselle jatkoa. Uusintakaan romaania ei voi kutsua rikoskirjallisuudeksi kevein perustein.

”Kuten ennenkin, kirjani on tarina ihmisistä. Ihmisillä on pyrkimys hyvään, ja näytän, miten kukin kuvittelee siihen pääsevänsä. Toivottavasti tarina on samalla jännittävä. Ensisijaisesti Kaivos on tarina kahdesta miehestä ja heidän perheistään.”

Tuomainen asettaa romaaninsa päähenkilöt mahdollisimman vaikeaan tilanteeseen heti alkumetreillä.