Erakosta maailmanpoliisiksi

Trumpin politiikalla on edeltäjänsä.

tietokirja
Teksti
Teppo Tiilikainen

Yhdysvaltain ulkopolitiikasta on vihdoin ilmestynyt suomenkielinen yleisteos, joka avulla voi yrittää sijoittaa Donald Trumpin kauden paikalleen historiassa. Kahden jyväskyläläisen tutkijan, Antero Holmilan ja Matti Roiton Rooseveltista Trumpiin valottaa amerikkalaisten toimintaa kansainvälisissä kriiseissä 1900-luvun taitteesta alkaen. Se kertaa pätevästi nyt hajoamassa olevan sodanjälkeisen maailmanjärjestyksen synnyn, kylmän sodan, Korean ja Vietnamin sodat sekä Berliinin ja Kuuban kriisit.

Trumpin politiikalle löytyy vertailukohtia. Presidentti James Monroen isolationismi suojeli itsenäistyneitä Amerikan valtioita Euroopan siirtomaapolitiikalta 1800-luvulla. Monroen opista luovuttiin vasta toisessa maailmansodassa. Yhdysvallat tuli mukaan kansainväliseen yhteistyöhön ja omaksui pikkuhiljaa maailmanpoliisin roolin.

Holmila ja Roitto avaavat kiinnostavasti Richard Nixonin ja turvallisuuspoliittisen neuvonantajan Henry Kissingerin salaista diplomatiaa. 1970-luvulla he rakensivat suhteet Mao Zedongin Kiinaan. Kissingerin rooli korostui Lähi-idässä. Nixon oli usein juovuksissa eikä kyennyt päätöksiin.

Kirja murskaa kuvan Ronald Reaganista vahvana presidenttinä. Poissaoleva johtaja jätti poliittiset rutiinit ministereilleen ja neuvonantajilleen, mutta oli Hollywood-uransa ansiosta loistava viestijä.