Pohjoisen ­lumoissa

kirjallisuus
Teksti
Outi Hytönen

Samu, 19, pääsee unelmatyöhönsä huskyfarmille ja saa samalla hyvän syyn muuttaa kotoa Etelä-Suomesta Lappiin. Kaksi koiraa karkaa. Samu päättää ottaa ne kiinni hinnalla millä hyvänsä.

Pekka Juntti on rakentanut esikoisromaanistaan jännityskertomuksen Ylitornion maisemiin. Pääjuoneen kytkeytyvät kahden muun aikatason kertomukset. Toisessa Samu makaa nälkiintyneenä eräkämpällä. Toinen sijoittuu 1940-luvulle. Päähenkilönä on sekä metsäherraa että kotimetsiään rakastava Aila.

Villikoira on sujuva lukuromaani, jossa luvut katkaistaan juuri siihen kohtaan, josta on pakko lukea seuraava. Kolmen tarinalinjan päät lähestyvät toisiaan askel askeleelta. Lukija saa toimia salapoliisina.

Vuoropuhelut luistavat, ja murre tuo piristävää väriä tekstiin. Monin paikoin tavoitetaan eläviä mielenmaisemia, esimerkiksi Samun hurmos rekivaljakon kyydissä tempaa mukaansa. Tyylin ja kielikuvaston osalta teksti ei riemastuta, ja seksikuvaukset ovat jopa kiusallista luettavaa, mutta viihde-elämyksenä Villikoira on oikein mainio teos.