Sallisten sorretut naiset

Venla Hiidensalo kirjoitti romaanin taiteilija Tyko Sallisen perhehelvetistä.

romaani
Teksti
Outi Hytönen

Taas Venla Hiidensalo antaa kansallistaiteilijoille kyytiä. Edellisessä romaanissa Sinun tähtesi (Otava, 2017) kerrottiin Albert Edelfeltin mallina toimineista tytöistä ja rakkaudesta. Uusi romaani Suruttomat on vielä raadollisempi kuvitelma. Se kertoo taiteilija Tyko Sallisen (1879–1955) vaimosta ja tyttäristä.

Helmi Vartiainen oli Ateneumin ensimmäisiä naispuolisia piirustusoppilaita. Hän oli lahjakas värien käyttäjä ja haaveili taiteilijan urasta, mutta avioliitto Tyko Sallisen kanssa kariutti Helmin unelmat. Hän tuli tunnetuksi lähinnä Mirri-maalausten mallina.

Sallisten perheeseen syntyi kaksi tytärtä, Eva ja Taju. Esikoisen Tyko lähetti ilman Helmin suostumusta Tanskaan lapsettoman siskonsa kasvatiksi.

Toisen lapsen Tyko riisti avioeron jälkeen itselleen ja vei Hyvinkäälle Krapulaksi nimeämäänsä ateljeekotiinsa.

 

Sallisen perheen naisista on kerrottu aiemminkin. Tarja Strandén on tehnyt Helmi Vartiaisesta dokumentin Nainen kuvien takana (1997) ja kirjoittanut Inka-Maria Laitilan kanssa elämäkerran Tukaattityttö (WSOY, 2002). Tajun tarina nähtiin viisi vuotta sitten Helsingin kaupunginteatterin näyttämöllä Liisa Urpelaisen käsikirjoittamana näytelmänä Taju – Taiteilijan tytär.

Suruttomissa Hiidensalo kutoo tarinan vuorottelemalla Helmin ja tytärten näkökulmissa, 1910-luvun Helsingin ja Sortavalan sekä 1930-luvun tapahtumien välillä. Tarina on surullinen, ja suru vain kasvaa sivujen kääntyessä.

Hiidensalo pääsee syvälle tunteeseen ja perhesiteiden merkitykseen. Miltä tuntuu olla erossa lapsistaan? Onko omista juurista tietäminen aina hyväksi? Entä miksi nainen jää väkivaltaiseen suhteeseen?

”Olemme kaksi sikiötä kohdussa, olemme alastomia ja puhtaita, kaksi peiliä jotka heijastavat toisensa loputtomiin”, Helmi ajattelee taas yhden lyönnin ja hellän lupauksen jälkeen.

 

Riipaisevin onkin Helmin elämä. Helmin äiti on kuollut. Aviomies on väkivaltainen ja muutenkin arvaamaton, mutta pahinta on, että hän riistää Helmiltä lapset ja taiteilijahaaveet.

Helmi sairastuu ja alkoholisoituu. Tyko haluaa pimittää oman roolinsa lasten ja äidin erottamisessa.

Taju tavataan Suruttomissa vuonna 1934. Hänen poikansa on kuollut vauvana.

Taju on vetäytynyt Sortavalan lähistöllä sijaitsevalle saarelle kirjoittamaan, samaan mökkiin, jossa Tyko ja Helmi asuivat jonkin aikaa.

 

Venla Hiidensalo.
Venla Hiidensalo. © Jouni Harala

Hiidensalon teksti on selkeää ja konstailematonta. Hän ei ole yksittäisiä sanoja lukuun ottamatta pyrkinyt sadan vuoden takaisen puheenparren tai tyylin jäljittelyyn, mutta saa ajan hengen tuntumaan yksityiskohdilla ja vankalla perehtyneisyydellään.

Hän on myös tavoittanut kuvataiteilijoiden tavan katsoa maailmaa. Kerronta on hyvin visuaalista, ja surun tunteetkin maalataan kuviksi:

”Välissämme lattialla on valonsäde ja siinä kaikki menneet hetket. Tuuli, joka tarttui mustaan leninkiini kirkonportailla. Valkoisista liljoista yöpöydälle yksitellen varisevat lehdet. Koivuihin nousseet vihreät silmut, jotka halla pian polttaisi mustaksi.”

 

Suruttomat viittaa Tykon Brondan baarissa viihtyneeseen kaveripiiriin. Sen nostaminen kirjan nimeksi tuntui ensin kummalliselta, käsitelläänhän romaanissa vain yhden suruttoman jättämiä surullisia jälkiä.

Nimi kuitenkin laajentaa teeman yhtä perhettä suuremmaksi. Mitä kaikkea suruttomat ovat saaneet ja saavat aikaan muissa perheissä?

Lopussa Suruttomat on suorastaan kuristavan surullinen. Helmi, Eva ja Taju ovat kaikki yksin eivätkä saa koskaan tietää, miten surullisia he kaikki ovat samoista syistä.

Venla Hiidensalo: Suruttomat. 255 s. Otava, 2021.