Hidasta matkan­tekoa ja ­kuriositeetteja

Kokonaisuutta pidetään kasassa laiskasti metatekstillä, kirjoittaa Silvia Hosseini.

esseet
Teksti
Silvia Hosseini

Esikoisesseeteoksessa on hurmaavat ainekset. Tanja Tiekso kirjoittaa kasvitieteellisistä puutarhoista, linnuista ja mielenkiintoisista kuriositeeteista, kuten keskiaikaisista bestiaareista. Teksteissä kuljetaan pitkin Eurooppaa junalla, nautitaan matkasta ja etäisyyksistä: ”Kilometri kilo­metriltä ja rataosuus rataosuudelta junamatkustaja ottaa uudelleen haltuunsa elinympäristön luonnollisen koon.

Kirjallisina matkatovereina ovat Hélène Cixous, Jacques Derrida sekä saksalainen mystikko Hildegard Bingeniläinen. Tiekso lukee heidän kirjoituksiaan eläimistä päästäkseen irti ”ihmisen kapeasta ja kategorisesta määritelmästä, ihmis­ruumiin yksinkertaisesta havaittavasta ilmiasusta, ajattelun väljähtyneisyydestä”.

Valitettavasti juuri ajattelu on Fantasman kompastuskivi, ei väljähtyneisyyden, vaan vähäisyyden vuoksi. Lähteitä esitellään laajasti suhteessa siihen, mitä niistä saadaan irti, ja näkemyksiksi kiteytyneitä ajatuksia joutuu etsimään. Esseistiikalle ominaista keskustelevuutta ja ristivalotuksia on niukasti.

Referoiva ote on myös rakenteen heikkous. Kokonaisuutt­a pidetään kasassa laiskasti metatekstillä, ei harkitulla esitysjärjestyksellä, sidoksilla tai siirtymillä. Kieli on kaunist­a ja kuvailu parhaimmillaan ihastuttavaa, mutta oman teke­misen selostus ja yksikön ensimmäinen persoona tekevät kerronnasta pitkäveteistä. ”Vilkaisin lämpömittaria (plus neljä), harjasin hampaat, avasin oven ja laskeuduin kadulle. Suuntasin kohti rautatieasemaa.