Taistelu elin­tilasta

romaani
Teksti
Outi Hytönen

Saamelaisista kertovat kirjat ovat saaneet Ruotsissa viime vuosina hyvin näkyvyyttä. Elin Anna Labban saamelaisten pakkoasutuksista kertova Herrarna satte oss hit voitti tietokirjallisuuden Augustpriset-palkinnon 2020. Vuonna 2021 Augustpriset-ehdokkaana oli Mats Jonssonin muistelmateos När vi var samer.

Nuortenkirjallisuuden kategoriassa oli puolestaan ­aiemmin palkittu Ann-Helén Laestadius. Nyt suomennettu Varkaus on hänen ensimmäinen aikuistenromaaninsa, joka valittiin lukijaäänestyksen perusteella jaettavan Årets bok -palkinnon voittajaksi 2021.

Varkaus kuvaa maankäyttöön ja erilaisiin tapoihin liittyviä konflikteja saamelaisten poronhoitajien ja valtaväestön edustajien välillä. Ristiriitoja on myös mielissä: jatkaako perinteiden mukaan elämistä vai lähteäkö aloittamaan alusta jossain toisaalla.

Juonesta kehkeytyy jännityskertomus. Saamelaisten poroja tapetaan raa’asti. Tekijä on tiedossa, mutta todisteet puuttuvat, eikä poliisi koskaan ehdi tutkia asiaa sadasta rikosilmoituksesta huolimatta. Laestadiuksen mukaan romaani pohjautuu tältä osin tositapahtumiin.