Kiviset katsojat

Tarinalliset veistokset ja seinämaalaukset ovat unohdettua katutaidetta.

tietokirja
Teksti
Mari Tossavainen

Kiveen veistetyllä kirjalla tarkoitettiin aikoinaan rakennuksia, joissa veistoksin ja seinämaalauksin kerrottiin tarinaa.

Arkkitehti Juha Ilosen teos Julkisivustakatsojat tarjoaa harvinaisen edustavan ja visuaalisesti komean kattauksen arkkitehtuuriin liittyvää kuvataidetta ja rakennuskuvanveistoa vanhojen talojen eleganteista ornamenteista ja veistoshahmoista katutaiteeseen ja hissikuilun pintoihin. Kirjan aikajänne ulottuu 1800-luvulta 2000-luvun alkuun.

Vanhimmat julkisivujen kuvat ovat keskiajan kirkoissa, kuten matkailukohteena suositussa Hattulan Pyhän Ristin kirkossa, jonka ulkopuolta koristavat tiileen muotoillut naamiot.

Kirjassa rakentuu yllättävä silta keskiajalta tälle vuosituhannelle. Hämeenlinnan maakunta-arkiston (2009) julkisivu on kirjan mukaan merkkipaalu 2000-luvun alun arkkitehtuurissa, joka hyväksyi taas kuvat ja ornamentit julkisivujen osaksi. Yksi maakunta-arkiston arkkitehti on Markku Komonen, joka on korostanut julkisivun tarinallisuuden yhteyttä Hattulan kirkkoon.