Matka mystikon jäljillä

Hilma af Klintin arvoitus on kirjoitettu suomalaiselle yleisölle, mutta sen löydöt kiinnostavat varmasti kansainvälisestikin.

elämäkerta
Teksti
Outi Hytönen

Taiteilija Hilma af Klint (1862–1944) on kovassa huudossa maailmalla. Suuret museot kilpailevat, kuka saa abstraktin taiteen pioneerin maalauksia näytille. Tutkimusta tuotannosta ja taiteilijan elämästä ilmestyy vauhdilla.

Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja Pirkko Kotirinta vaikuttui af Klintin maalauksista vuonna 1988 Suomenlinnassa, jossa järjestettiin historian ensimmäinen laaja, vain af Klintin teoksia esitellyt näyttely.

Arvoituksellinen taiteilija maalasi mystisten näkyjen ja voimakkaiden henkisten kokemusten perusteella. Hän kuului teosofiseen ryhmään ja innostui myöhemmin Rudolf Steinerin kehittämästä antroposofiasta. Mysteerejä liittyy myös hänen omaan elämäänsä ja teostensa matkaan latovarastosta huippusuosioon.

Kotirinta on täydentänyt tarinan aukkoja arkistoissa ja haastattelemalla af Klintiin perehtyneitä henkilöitä sekä Suomessa että Ruotsissa. Hän on löytänyt uusia yksityiskohtia varsinkin Suomesta Ruotsiin paenneen mystikon Olof Sundströmin ja turkulaisen tutkijan Sixten Ringbomin vaikutuksesta af Klintin maineeseen. Sundström oli taiteilijan ystävä ja luetteloi tämän kuoleman jälkeen koko tuotannon muistivihkoja myöten. Ringbom taas vaikutti siihen, että af Klintin teoksia otettiin mukaan Los Angelesin suureen abstraktin taiteen näyttelyyn vuonna 1985.