Arvaamattomia vaikutuksia

romaani
Teksti
Outi Hytönen

Petra Rautiaisen toisessa romaanissa Meren muisti on kaikki kunnossa. Rakenteessa on rytmiä, kielessä eloa ja tarinaa kantava salaisuus purkautuu sopivina palasina. Henkilöt ovat kiinnostavia ja kertomuksen puitteet suomalaisessa kirjallisuudessa uutta: ollaan Pohjois-Norjassa Tenojoen suulla, Jäämerellä, öljyn­porauksen ja valaanpyynnin maailmassa.

Tarinan kuvaamassa maail­massa kaikki ei ole kunnoss­a. Norja alkoi rikastua öljyllä Stavangerin läheisyydestä 1969 tehdyn suuren löydön jälkeen. Meren muisti sijoittuu 1980-luvulle. Poraus oli suhteellisen uusi asia, eikä vaikutuksist­a viel­ä laajasti tiedetty saati julkisesti kerrottu. Rautiainen punoo ympäristövaikutukset traagiseksi yksilön tarinaksi, jollaisella on ylimalkaista asia­tekstiä suurempi voima vedota tunteisiin.

Vetävä lukukokemus uppoaa tämän hetken kaunokirjallisuuden valtavirtaan. Ympäristö­aiheista on tullut trendikkäitä. Meren muistissa tosin muistutetaan, että ajankohtaiseen valtavirtaan ne olisi pitänyt nostaa jo vuosikymmeniä sitten.

Kaunokirjallisuuden tehtävä ei ole jakaa tietoa, mutta Meren muistissa sitäkin on mukana runsaasti. Rautiainen vaikuttaa perehtyneen laajasti öljyn­porauksen vaikutuksiin ja merien suojelun historiaan. Ympäristöaiheiset romaanit sijoittuvat usein nykypäivään tai tulevaisuuteen. Lähimenneisyydessä huomio kiinnittyy muutosten nopeuteen ja tekojen hitauteen.