Jännitys- ja ­menestystarina

tietokirja
Teksti
Kustaa Hulkko

Karo Hämäläinen, 46, on muiden rooliensa ohella tuottelias tietokirjailija. Tällä kertaa hänen kohteenaan on perheyritys Peikko, joka valmistaa betoni­liitoksia ja liittopalkkeja rakentajille.

Peikko aloitti toimintansa vuonna 1965 navetassa. Nyt se toimii yli 30 maassa, tuottaa 255 miljoonan euron liike­vaihdon ja työllistää yli 2 000 työntekijää. Toinen perustaja Jalo Paananen (s. 1939) ja hänen poikansa Topi Paananen (s. 1971) ovat tunnettuja yrittäjiä ja yritysjohtajia.

Jalolle Peikko oli vain sivuprojekti, Topi taas omistautui Peikolle. Ensimmäiset 40 vuotta yhtiö keskittyi kotimaahan ja kasvoi hitaasti. 2005 Peikko harppasi Topin johdolla ulkomaille, aloitti tuotannon Slovakiassa ja osti tehtaan Liettuasta. Kaksi vuotta myöhemmin sen tytäryhtiöt toimivat 17 maassa. Liikevaihto lähes kolmin­kertaistui kolmessa vuodessa.

Peikon historia on kiistaton menestystarina. Yhtiö on kuuluisa innovaatioistaan ja palveluistaan. Se selvisi lamasta ja finanssikriisistä. Se löysi ratkaisut, kun kiinnityslevyissä oli laatuongelmia, ja kun se joutui myymään ei-oota kapasiteetin loppuessa kesken.