Mitään ei saa unohtaa

Tommi Liimatan lauseet ovat tiiviitä ja niissä piisaa oivallusta, kirjoittaa Herman Raivio.

esseet
Teksti
Herman Raivio

Tommi Liimatan Suuri serkkuteoria oli radioesseesarja, jota Yle lähetti 13 jakson verran vuonna 2020. Sarja on nyt muokattu kirjaksi nimellä Serkkuteoria. Aiheskaala on laaja pelkästään jo yhden jakson sisällä. Iskurepliikeistä siirrytään aforismeihin ja antiikin kreikkalaisista Motörheadin historiaan. Yhteys eri asioiden välillä tuntuu silti päivänselvältä.

Kulttuurin marginaalit tuodaan keskelle. Sinkkujen B-puolet ja näyttelijä Tenho Saurénin vitsikasetit pääsevät aitiopaikalle. Detaljirikas erittely kertoo harrastuneisuudesta: italo-Disney on esimerkiksi selvästi väkivaltaisempaa kuin muissa maissa tuotettu Disney-materiaali. Aku Ankan taskukirjojen juonenkäänteitä käydään piinallisen tarkkaan läpi. Mitään ei saa unohtaa.

Sama muistihirviömäisyys näkyy kaunokirjailija Liimatassa. Hän on kirjoittanut kolme omaelämäkerrallista järkälettä, jotka kattavat vasta miehen 20 ensimmäistä vuotta.

Serkkuteorian voi katsoa olevan osa Liimatan Suurta Nostalgiaprojektia. Moni kirjan aihe on tuttu kirjailijan lapsuudesta ja nuoruudesta. Pihaleikeistä kasvetaan videopeleihin. Serkkuteoria tarkoittaa suullista tietojen- ja vitsienvaihtoa, jota harrastettiin sukulaisvierailuilla. Tämä lapsifolkloren muoto kukoisti ennen internetiä. Lukija saa nostalgian kohteesta eniten irti, jos se on puhutellut itseäkin. Siksi luen Boney M. -yhtyeen historiikkia mielenkiinnolla.