Intohimona ruoka

tietokirjat
Teksti
Arda Yildirim

Aalto-yliopistossa visuaal­isen kulttuurin teorian lehtorina toimiva Max Ryynänen (s. 1972) on kirjoittanut aiemmin elokuvasta ja jääkiekon kulttuurifilosofiasta. Uusin teos osoittaa, että Ryynänen on myös ruokamielinen henkilö.

Mechelinin tähdet ampuu alas ihanuutta korostavan ruokajournalismin. Ryynänen inhoaa ”virheettömyyden palvontaa”. Kirjailijan ja myös lukijan itsereflektio jatkuu teoksen edetessä. Kirja on jokaisen kriittisen ja aiheeseensa intohimoisesti suhtautuvan ruokatoimittajan unelma – ja painajainen.

Ryynänen kertoo tulevansa kulturellista ja kosmopoliittisesta työväenluokasta. Hän vaikuttaa kävelevältä tietosanakirjalta täynnä nippelitietoa. Tuntuu turvallisemmalta tutustua vahvasti mielipiteellisen ja äärimmäisen perehtyneen ihmisen aatoksiin nimenomaan lukemalla – livetilanteessa jäisi varmaan alakynteen.

Kirjalla on selkeä kohdeyleisö: korkeakoulutetut ruokafiilit, jotka ovat viettäneet nuoruutensa huolettomaan interrail-aikaan. Ryynänen pitää yleisöään yhtä kulturellina kuin hän itse on. Lukija tuntee itsensä fiksuksi, vaikkei tietäisi kaikkia referenssejä.