Tekoäly idästä

kirja-arviot
Teksti
Virpi Alanen

Pohjoiskarjalaisen Sami Tissarin esikois­teos Krysa on hallittu ja tarinaltaan melko omaperäinen scifiromaani. Kuvitteellinen vaihtoehtohistoria sisältää yhtymäkohtia tuntemaamme historiaan.

Romaanissa historia onkin mennyt niin, että maailmaa hallitsee Neuvostoliitossa valmistettu ylivertainen tekoäly, ja esimerkiksi Bill Gates on vain köyhä, konkurssiin mennyt kaveri, joka viihtyy Suomessa hakkaamassa halkoja. Tekoälystä on tullut liian ankara valvontakoneisto, joka osaa muun muassa valmistaa sotilaita tyhjentämällä ihmisen muistista identiteetin. Kun tekoäly sammuu, sivilisaatio tuhoutuu. Henkiinjääneet taistelevat selviytymisestään alkeellisissa oloissa.

Krysan lukemisen suurin o­ngelma ei ole kirjailijan syytä. Se on muuttuneen maailmantilanteen aiheuttama perspektiivin muutos. Scifin maailmat rakentuvat aina todellisesta maailmasta tietämiämme asioi­ta vasten. Tissarin romaani k­äsittelee paljon suomalaisten ja venäläisten suhteita, ja ennen Venäjän hyökkäystä Ukrai­naan sitä olisi ollut mahdollista lukea sotahistoriaa etäältä katsoen. Nyt Krysan sotaisten tilanteiden kuvaukset joukkohaudoista, radioaktiivisuudesta ja julmista miinoituksista ovat oikeiden sotauutisten vuoksi ikään kuin liian lähellä. Niistä on tullut realistisia tavalla, jota scifikirjailija ei voinut ennakoida. Kirja on raskaampi lukea kuin sen on tarkoitus olla.

Neuvostonostalginen huumori ei enää toimi samoin kuin ennen, vaikka Tissari on selvästi taitava kirjoittamaan hirtehis-ironinen pilke silmäkulmassa. Krysan luentaan tulee ylimääräinen, tahattomasti karmiva lisäsävy.