Isoveli valvoo

Kiina on rakentanut uiguurien asuttamaan Xinjiangiin totaalisen valvontajärjestelmän ja keskitysleirien verkoston.

tietokirja
Teksti
Teppo Tiilikainen

Toisen maailmansodan jälkeen George Orwell hätkähdytti romaanillaan Vuonna 1984. Se kuvaa totalitaarista yhteiskuntaa, jossa Isoveljeksi kutsuttu diktaattori valvoo kansalaisten liikkeitä ja jopa ajatuksia.

Aasian maihin erikoistunut amerikkalaistoimittaja Geoffrey Cain osoittaa kirjassaan Totaalinen poliisivaltio, että Orwellin dystopia on toteutunut Länsi-Kiinassa. Noin 1,8 miljoonaa uiguuria ja muuta vähemmistökansalaista on teljetty sadoille keskitysleirille syytettynä ”ideologisten virusten” levittämisestä ja ”terrorististen ajatusten” hautomisesta.

Monet leirit ovat entisiä oppilaitoksia. Ne on muutettu keskuksiksi, joissa harjoitetaan kidutusta, aivopesua ja indoktrinaatiota. Cainin mukaan elämä Xinjiangissa on helvetillistä myös pidätettyjen perheille. Viranomaiset lähettävät koteihin valvojia, jotka opettavat noudattamaan valtiollisia hyveitä ja kunnioittamaan kommunistista puoluetta.

Kotitalouksia painostetaan tarkkailemaan toisiaan. Mallina on käytetty feodaalisen Kiinan baojia-järjestelmää, jossa naapurusto oli yhteisvastuussa lakien toimeenpanosta ja verojen keräämisestä.