Agentteja ja kaksoisagentteja

Saatan kuolla jo rajalla sisältää paljon uutta tietoa, mutta kokonaisuus jää hieman sekavaksi. 

tietokirja
Teksti
Teppo Tiilikainen

tietokirjailija ja toimittaja Jukka Rislakki on palannut lempiharrastuksensa vakoilun pariin. Saatan kuolla jo rajalla — Suomen ja Neuvostoliiton vakoilusodan hahmoja -tietokirjassaan hän selvittää neuvostotiedustelun ja venäläisten emigranttijärjestöjen välistä terrorisotaa lokakuun vallankumouksen jälkeisinä vuosikymmeninä.

Päähenkilö on Latviassa syntynyt neuvostovakooja Eduard Opperput, joka esiintyi useilla salanimillä. Hän loikkasi Suomeen 1927 ja paljasti Neuvostoliiton salaisen poliisin operaation, joka tunnetaan nimellä Trusti. Se käynnistettiin 1921 perustamalla Moskovassa maanalainen monarkistijärjestö, joka esiintyi bolševikkien vastustajana. Tosiasiassa neuvostotiedustelu keräsi sen avulla tietoja venäläisistä emigranttijärjestöistä ja solutti niihin kaksoisagenttejaan kommunistien vastaisen opposition murskaamiseksi.

Rislakin mukaan Suomen ja Britannian tiedustelupalvelut pitivät Trustia luotettavana lähteenä. Totuus paljastui vasta Opperputin loikattua.

Neuvostoliitto kävi vastahyökkäykseen. Se horjutti Opperputin uskottavuutta levittämällä tietoja, joiden mukaan hän oli kaksoisagentti.