Kohti lajien  keskustelua

Ymmärrämme eläinten viesteistä vain hitusen, hollantilaisfilosofi väittää.

tietokirja
Teksti
Virpi Alanen

Filosofi Eva Meijerin mielestä käsityksemme maailmasta voi muuttua. Mutta ensin ihmisten on opittava keskustelemaan eläinten kanssa ilman spesismiä eli lajienvälistä syrjintää. Eläimiä on tavattu tarkastella ihmisten älykkyyttä mittaavilla mittareilla, vaikka niiden aistielimet ja muut ominaisuudet voivat olla hyvin erilaiset kuin ihmisellä.

Mielikuvamme eläimestä saattaa olla yksioikoinen, jos eläintä on tutkittu vain tiettyjen ominaisuuksien osalta. Esimerkiksi simpansseja pidettiin pitkään aggressiivisena lajina, koska tutkimus keskittyi aggressioon eikä niiden empatiaa tutkittu.

Eläinten kommunikaatiossa on havaittu piirteitä, jotka viittaavat kielioppiin. Meijerin teos Mistä valaat laulavat? kertoo kiinnostavia esimerkkejä eläinkielistä, joita on jo ehditty kartoittaa. Sisiliskot kommunikoivat käyttäen yli kuuttatuhatta asentoyhdistelmää, joista 172 on käytössä usein, ja asentojen järjestyksellä ja kestolla on merkitystä. Työmehiläinen viestii kahdeksikon muotoisella tanssilla, jossa sen kehon kulma pystyakseliin on sama kuin ravinnon luo vievän reitin kulma aurinkoon. Yleistajuinen teos on otteeltaan rento ja viihdyttävä, mutta lupaavat tietosisältönsä paikoin turhan nopeasti ohittava.

Meijer on enemmän jännittävien asioiden luettelija kuin niiden filosofinen pohtija. Kirja olisi voinut olla syvällisempi ja vielä uskaliaampi. Varovaisuus on toki ymmärrettävää, onhan koko teos ikään kuin väliaikamietintö keskeneräisestä tilanteesta, jossa eläinkommunikaation tutkimus vasta etsii suuntiaan ja höperöksi leimautumisen vaara on suuri. Vasta viimeisessä luvussa Meijer uskaltautuu esittämään hieman rohkeampiakin ajatuksia, esimerkiksi eläinten merkityksestä poliittisina toimijoina.