Kaikkeuden eepos

romaani
Teksti
Matti Komulainen

Ihmiskunta on tuhonnut maapallon elinolot. Ilmastonmuutos, lajikato ja saasteet ovat verottaneet raskaasti väestöä. Hävitystä täydentävät hallinnasta karannut keinoäly sekä vanhat jumalat, jotka palaavat ottamaan paikkansa luomakunnassa.

Heikki Kännö (s. 1968) kartoittaa ihmiskunnan vaiheet myyttien alkuhuuruista lähitulevaisuuden piinaavaan dysto­piaan. Ihmishämärä on Kännön neljäs romaani ja tähänastisen uran huipennus: järkäle, jossa todellisuus sulautuu historiaan ja fantasiaan huikeana visiona.

Kännö on opiskellut taidemaalariksi ja työskennellyt vapaana taiteilijana ja graafisena suunnittelijana. Kirjailijana hänet on huomioitu Runeberg-palkinnolla ja Finlandia-ehdokkuudella.

Wagnerin oopperoista tuttu germaaninen tarusto sekä Pohjolan saagojen jumalat ovat kaikki täällä – Wotan, Thor ja koko hoito. Kuten mytologiassa, raja tämän- ja tuonpuoleisen välillä on häilyvä. Jumalat ovat ärhäköitä toimijoita kuten supersankarielokuvissa. Elämän monimuotoisuuden mureneminen on yksi narratiivin säikeistä. Ihmiskuntaa uhkaavat jälleen nälkäkuolemat, koska ”pikkulinnut ja pölyttäjähyönteiset on jo pääosin menetetty”. Tuhoa täydentävät sodat, mellakat, ekologisten palautemekanismien peruuttamaton tuho ja maailmanlaajuinen lama.