Keskiaika päättyi 1981

Pimeä vuosikymmen taustoittaa suomettumisen oudot kuviot.

tietokirja
Teksti
Matti Simula

Vaikka 1970-luku on ajallisesti lähellä, se on henkisesti kaukana kuin keskiaika. Poliittisen historian dosentti Ville Pernaan opiskeluaikaisen professorin letkautus sopisi hänen teoksensa motoksi.

Pernaa keskittyy ”pitkään 1970-lukuun”. Pimeä vuosikymmen alkaa Tšekkoslovakian miehityksen ja Vanhan valtauksen vuodesta 1968. Se päättyy 1981, jolloin presidentti Urho Kekkonen luopui vallasta.

Omituisena aikana Suomi sekä suomettui että lännettyi. Vapaakauppasopimus EEC:n kanssa tehtiin 1973, mutta länsiloikka edellytti Neuvostoliiton lepytystä. YYA-sopimus uusittiin kauan ennen kauden päättymistä. Kansalta vietiin oikeus äänestää presidentistä, Kekkonen sai jatkoajan poikkeuslailla.

Kirja ei tuo suurta lisätietoa 1970-luvun politiikasta, yliopistomaailmasta tai nuorisokulttuurista. Sen sijaan siinä on kosolti mielenkiintoisia, aiemmin tunnettuja ilmiöitä taustoittavia ja syventäviä, jopa koomisia havaintoja. Erityisen antoisia ovat Pernaan käyttöönsä saamat, ennen salatut suojelupoliisin arkistotiedot.