Etevät siivekkäät­

tietokirja
Teksti
Silvia Hosseini

Hurmaavassa tietokirjassa tutustutaan lintututkijoihin ympäri maailmaa ja ihmetellään lintujen puuhia ruoanhankinnasta lastenkasvatukseen. Lintujen ihmeellinen elämä täydentää Jennifer Ackermanin edellistä lintukirjaa Viisaat linnut (2017).

Viimeaikaista lintututkimusta on edistänyt teknologian kehittyminen, mutta merkittävin syy edistykseen on Ackermanin mukaan ollut asennemuutoksessa: ihmiskeskeisestä näkökulmasta on siirrytty ymmärrykseen siitä, että eläimet kokevat maailman omilla, monimuotoisilla tavoillaan.

Ackerman kertoo tutkimuksen olleen pitkään myös sukupuolittunutta: miestutkijat ovat keskittyneet koiraisiin. Osalle on valjennut vasta äskettäin, että heidän tuntemansa lajin naaraatkin laulavat.

Lintujen laulu onkin yksi teoksen aiheista. ”Linnut ovat eläinmaailman huippukommunikoijia”, Ackerman sanoo. Ääntelystä ne voivat päätellä laulajan lajin, kotiseudun, parven ja identiteetin. Seeprapeippovanhemmat osaavat kertoa munassa kehittyville poikasilleen, että ulkona on kuuma, jotta ne kuoriutuisivat etuajassa, sillä pientä kehoa on helpompi jäähdyttää. Varoitusäänillä voi eritellä uhkaavan pedon tyypin, sijainnin, nopeuden ja vaarallisuuden asteen.