Runoilijan ­mielessä

romaani
Teksti
Niina Holm

Sylvia Plath tunnetaan kirjoistaan ja kuolemastaan. Amerikkalainen runoilija ja kirjailija teki helmi­kuussa 1963 itsemurhan uudess­a kotimaassaan Englannissa. Hän oli 30-vuotias. Ruotsalaisen Elin Cullhedin romaani Euforia kulkee useassa aikatasossa ja alkaa läheltä loppua, joulukuusta 1962. Romaanin Sylvia kirjoittaa auki syitä olla kuole­matta: iho, aika, se ettei saisi naida, ettei halua suoda sitä Tedille. Ted on tietysti aviomies, runoilija Ted Hughes.

Cullhed kirjoittaa biofiktiot­a omien kokemustensa läpi. Haastatteluissa hän on kertonut olleensa samanlaisessa tilanteessa kuin Plath, joka asui kahden lapsensa ja kirjailijamiehensä kanssa maalaistalossa Lounais-Englannin Devonissa.

Euforiassa perheenäiti kärsii taiteilija-avioliitossaan. Syksyll­ä 1961 Sylvia on toista kertaa raskaana. Hän pohtii vapautt­a, luovuutta, ruumiillisuutta, sukupuolta, luopumista ja kuolemaa. Runoilijapariskunta on hankkinut talon, jossa on puutarha ja 72 omenapuuta. He ovat kirjallisten läpimurtojens­a kynnyksellä. Tedin menestys näyttää itsestään selvältä, Sylvia kamppailee ahdistuksensa kanssa. Autofiktiivinen Lasi­kellon alla on juuri valmistumassa. Mielenterveysongelmia käsittelevän teoksen vastaanotto pelottaa. Mitä äitikin sanoo?

Cullhed kirjoittaa vereslihaisen herkästi. Hän jakaa Plathin mielenliikkeet ja jatkaa r­unoilijan väkivaltaisen osuvien kuvie­n maailmaa. Laura Kulma­lan käännös on taidokas.