
Pakeneva valokuva
Valokuvasta ja valokuvauksesta on kirjoitettu ja kirjoitetaan maailmalla paljon. Suomessa aihepiiristä ei ole muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta julkaistu muuta kuin akateemisia tutkimuksia ja tekniikkalähtöisiä oppaita. Valokuvataiteen yliopistonlehtori Hanna Weseliuksen toimittama esseeantologia Jälki pyrkii täyttämään tätä aukkoa.
Yleensä valokuvataide saa palstatilaa vain silloin, kun näyttely tai valokuvakirja sattuu käsittelemään jotain ”yhteiskunnallista” aihetta. Jälki-antologian esseet kulkevat vastakarvaan ja käsittelevät autofiktiivistä valokuvaa, Sinistä marmorikuulaa (1972) ja valovälitteistä tiedonvälitystä.
Kirjoittajiksi Weselius on valinnut entisiä Aalto-yliopiston oppilaitaan. Kaikkien esseiden peruskivenä on kirjoittajan oma taiteellinen työ. Valokuvan materiaalisuutta ja prosesseja pohditaan muun muassa Noora Sandgrenin ja Maija Annikki Savolaisen esseissä. Eeva Hannula tarkastelee käsien merkitystä ja kysyy, miten valokuvat voivat koskettaa meitä digitaalisessa ympäristössä.
Jotkin esseistä ovat henkilökohtaisia myös intiimillä tasolla. Nita Veran teksti kertoo lapsen odotuksesta ja keskenmenosta. Utu-Tuuli Jussila lukee kuvia queer-katseella. Esseissä valokuva on yhtä aikaa materiaalinen ja etäinen, tahmea ja tefloninen. Sitä kohti kurotetaan, mutta yksiselitteiset vastaukset pakenevat: niin valokuvakin toimii.
Älä suotta jätä juttua kesken
Tilaa Suomen Kuvalehti
Katso kaikki tilausvaihtoehdotOletko jo tilaaja?