Liian hidas muutos

Elizabeth Gilbert tutkii ihmiselämän merkitystä.

romaani
Teksti
Virpi Alanen

Yhdysvaltalainen kirjailija Elizabeth Gilbert (s. 1969) käsittelee romaanissaan varhaista 1800-lukua, jossa valistusajan arvot kietoutuvat kolonialistisiin käytäntöihin ja eriarvoisuus rehottaa monimuotoisena. Valkoisten ylläpitämiä sortorakenteita korjataan kovin hitaasti.

Hitaasti tapahtuu myös sammalten kehitys, jota päähenkilö, etevä kasvitieteilijä Alma Whittaker tutkii samoihin aikoihin, kun Charles Darwin jossain toisaalla kerää materiaalia tulevaan suurteokseensa Lajien syntyyn.

Vaikka Alma on rikkaan valkoisen perheen perillisenä ja luonnontieteelliseen oppineisuuteen kannustettuna tyttönä erittäin etuoikeutettu, sukupuoleen liittyvä syrjintä kaventaa hänen mahdollisuuksiaan. Tiedekirjoittajana hänen on varottava naiseutensa paljastumista, koska alalla on jo huolestuttu naisista ja tehty ero oikean (miesten harjoittaman) kasvitieteen ja ”naisten kasvitieteen” välille.

Pärjääminen vaatii taitoa ja kestävyyttä, mutta Alma joutuu huomaamaan, että monia asioita ihmisyydessä ei voi selittää tieteellisesti pelkällä vahvimman selviytymisellä. Ihmisyys edistyy altruististen valintojen hetkissä.