Murhaava järjestelmä

Kuka tappoi isäni kertoo murhaavasta järjestelmästä ja ehkä myös kirjailijan yliherkkyydestä, Matti Komulainen kirjoittaa.

romaani
Teksti
Matti Komulainen

Édouard Louis, 29, on saavuttanut mainetta yhteiskunnallisena keskustelijana kotimaassaan Ranskassa. Kirjailijan pamflettihenkinen metodi korostuu uusimmassa suomennoksessa Kuka tappoi isäni. Romaani kuvaa yhden perheen tyrmistyttäviä kokemuksia ja esittää niiden johtuvan Chiracin, Sarkozyn, Hollanden, Macronin ja heidän ministeriensä päätöksistä.

Louis listaa lakeja, joilla viranomaiset ovat mitätöineet suuren hiljaisen väestönosan laiskureiksi ja tuillaeläjiksi. Heiltä virkakoneisto on leikannut sosiaali- ja työttömyystukia. Se on sysännyt miljoonia ranskalaisia köyhälistöön ja vienyt lääkkeitä sairailta. Kertojan tehdasonnettomuudessa vammautuneen isän oli pakko ryhtyä kadunlakaisijaksi 700 euron kuukausipalkalla.

Louisin oloinen kertoja muistelee varttumistaan ja analysoi isäsuhdettaan. Kotona hän kokee olonsa vieraaksi ja hyljeksityksi. Myöhemmällä iällä homoseksuaalisuus korostaa ulkopuolisuuden tunnetta.

Hyväksyntä tuntuu harvinaiselta, ehdottomasta rakkaudesta puhumattakaan. Äärimmäisiin nöyryytyksiin kuuluu se, että isä halveksii jälkeläisensä tyttömäisyyttä ulkopuolisten kuullen.