Akustinen Courtney Barnett

Bror Gunnar Janssonin "true crime blues" perustuu tositapahtumiin muttei mässäile murhilla.

levytärpit
Teksti
Antti Karkiainen
Courtney Barnett.
Courtney Barnett.

Intiimi keikka

Courtney Barnett, 32, on sukupolvensa kiinnostavimpia indie-artisteja. Tavaramerkiksi muodostunut koruton ilmaisu istuu hienosti MTV Unplugged -muottiin. Intiimi keikka nostaa australialaisen terävät tekstit esiin. Barnett tiivistää mutkikkaita aiheita kuivalla huumorilla. Piano ja sello rikastavat akustisia sovituksia. Parasta antia ovat duetot muusikkoystävien kanssa.

Courtney Barnett: MTV Unplugged Live in Melbourne. Marathon Artist.

Hurttia herravihaa

Paleface ja Laulava Unioni syntyi, kun historiantutkija Saijaleena Rantanen löysi vanhoja laulukirjoja. Ne sisälsivät ”tuplajuulaisiksi” kutsuttujen amerikansuomalaisten työväenlauluja. Herrain sortoa vastustavat rallit taittuvat luontevasti Tipi Tuovisen johtamalta ryhmältä. Teksteissä on hurttia voimaa ja hurmosta. Sanoma on ajankohtainen, jos miettii vaikka alustatalouden renkejä.

Paleface ja Laulava Unioni: Tie Vapauteen. Finalmix Records.

 

True crime -blues

Bror Gunnar Jansson käsittelee ihmismielen pimeää puolta. They Found My Body in a Bag -levy perustuu hyytäviin pohjoismaisiin rikoksiin. Esimerkiksi Machine kuvaa journalisti Kim Wallin kohtaloa sukellusveneessä. True crime -blues ei mässäile ihmiskohtaloilla. Karmiva tunnelma nojaa raakoihin soundeihin ja riisuttuun ilmaisuun.

Bror Gunnar Jansson: They Found My Body in a Bag. Playground Music.