Kevään puheenaihe Chernobyl kuvaa neuvostoihmisen tragediaa – Katso SK:n sarjatärpit

Tärpeissä myös Gentleman Jack ja Nick Hornbyn komediaa.

sarjatärpit
Teksti
Leena Virtanen

Neuvostoihmisen tragedia

Kevään puheenaihe on ollut viisiosainen minisarja Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Aihe koskettaa suomalaisia erityisesti, monessakin mielessä. Riipaisevan sarjan on käsikirjoittanut yhdysvaltalainen Craig Mazin ja ohjannut ruotsalainen Johan Renck, jotka molemmat ovat liikkuneet uudenlaisella maaperällä. Sarjasta tuli järisyttävä kuvaus sosialismin todellisuudesta ja ihmisistä autoritäärisen yhteiskunnan armoilla, toki länsimaisesta näkökulmasta.

Chernobyl. HBO Nordic.

 

Minimalistista komediaa

Menestyskirjailija Nick Hornby on kirjoittanut lyhykäisiä jaksoja komediasarjaan, jossa eron partaalle ajautunut pariskunta kohtaa viikoittain baarissa ennen terapiaistuntoa. Samalla he seuraavat sivusta toista pariskuntaa, joka käy läpi omaa draamaansa ennen ja jälkeen istuntojen. Kymmenminuuttiset on ohjannut Stephen Frears, taituri hänkin.

State of the Union. HBO Nordic.

 

Oman mielen mukaan

Sally Wainwrightista on tullut vuosikymmenen kiinnostavin brittikäsikirjoittaja ja ohjaaja. Gentleman Jack on täysosuma. Karismaattinen Suranne Jones näyttelee 1800-luvun alkupuoliskolla elänyttä Anne Listeriä. Lister oli omapäinen maanomistaja, joka ei hävennyt naissuhteitaan. Hän solmi käytännössä avioliitonkin, mistä kertoo myös sarjan ensimmäinen kausi.

Gentleman Jack. HBO Nordic.