Maalauksen supernova

Yhden dollarin postikortteja myynyt Jean-Michel Basquiat on Amerikan arvokkaimpia taiteilijoita.

kuvataide
Teksti
Minna Kontkanen

Museoissa ei ole mustia miehiä, 21-vuotias newyorkilainen Jean-Michel Basquiat sanoi tyttöystävälleen Suzanne Malloukille vuonna 1982.

Nuori taidemaalari, jonka vanhemmat olivat muuttaneet Brooklyniin Haitista ja Puerto Ricosta, oli pikkupojasta alkaen käynyt äitinsä kanssa New Yorkin valtavissa taidemuseoissa. Basquiat oli valkoisen Keith Haringin ohella ensimmäinen taiteilija, jonka graffititausta vei nykytaidepiireihin. Basquiat’n ja Al Diazin yhteinen graffitinimimerkki SAMO© oli viihdyttänyt ja hätkähdyttänyt ihmisiä New Yorkin keskustassa 1970-luvun lopulla.

Nyt Basquiat on museokamaa. Boom for Real -näyttely tuo yhteen hänen kymmeniä isoja tai keskikokoisia uusekspressionistisia maalauksiaan ja vielä useampia lippulappuja: muistikirjoja, polaroideja ja itse tehtyjä postikortteja, joita Basquiat myi alle parikymppisenä MoMA-museon edustalla dollarilla kappale.

Lontoon Barbican-gallerian ja Frankfurtin Kunsthalle Schirnin yhteistyönä kokoama näyttely ei tiettävästi ole tulossa Suomeen. Jos tulisi, suuri yleisökin voisi kiinnostua tähtitaiteilijasta, jonka teoksesta on maksettu enemmän kun kenenkään muun amerikkalaisen taiteilijan.