Noita kirjailijaksi

Rose on poissa on Katja Ketun ilmaisun juhlaa.

romaani
Teksti
Outi Hytönen

Fintiaanien eli suomalaisten ja Pohjois-Amerikan intiaanien yhteisten jälkeläisten tarinat inspiroivat Katja Kettua vielä yhteistyössä Meeri Koutaniemen ja Maria Seppälän kanssa tehdyn tietokirjan (Fintiaanien mailla, 2016) jälkeenkin.

Tuloksena on romaani Lempistä, hänen kadonneesta intiaaniäidistään Rosesta ja muistisairaasta suomalaisisästään Ettusta Minnesotan perukoilla. Ettu on alkanut 45 vuoden katkon jälkeen muistaa. Kuusikymppinen Lempi palaa kotipaikalleen selvittämään äidin mystistä katoamista. Reissu palauttaa perhetragedian ohella mieleen toteutumattoman rakkauden Jim Harmaaturkin kanssa.

Kerronta etenee Rosen Lempille ja Lempin Jimille kirjoittamien kirjeiden varassa. Lukija pääsee tapahtuneesta kärryille samaa tahtia Lempin kanssa. Loppua kohti romaani tuntuu pitkitetyltä, mutta Ketun omaleimaisesta ja täyteen ladatusta kerronnasta nauttii pysähtyneemmänkin juonen kera.

Katja Kettu on noita kirjailijaksi. Hän taivuttaa suomen kieltä niin mielikuvituksellisiin muotoihin, että teksti on kuin tarinan esiin loitsimista.