Sattuman yhteiskunta

Kari Hotakaisen uudessa uljaassa maailmassa parhaat kertojat eivät joudu parakkiin.

romaani
Teksti
Outi Hytönen

Kari Hotakainen on kirjoittanut täysin omanlaisensa dystopian. Tarina ei kerro ympäristöuhista, diktatuurista, tekoälystä eikä ydinonnettomuudesta. Tarina ei sijoitu kovin kauas tulevaisuuteen vaan vain parin vuoden päähän. Tarinassa dystooppinen tulevaisuus syntyy pakkomuutosta maalta kaupunkiin ja pinnallisesta elämästä, jossa menestys perustuu tarinankerrontataitoihin ja sattumaan.

Tarinassa eletään tilanteessa, jossa maaseutuun ei kannata enää panostaa muuten kuin Virkistysalueena. Monista paikoista katkaistaan sähkötkin.

Kaupungissa ei kuitenkaan riitä asuntoja kaikille. Ilona Kuusilehto tulee sattumalta valituksi työryhmän johtoon. Tehtävänä on kerätä kerrostalon asukkaiden elämäntarinat kaavakkeen avulla. Parhaiden tarinoiden kertojat pääsevät asumaan Hyvälle Alueelle, loput lähetetään parakkiin.

Tarina on terävimmillään alussa, uuden maailmantilanteen kuvauksessa. Mullistus on niin suuri ja ihminen pieni, että tyylissä on paikoin raamatullista pontta. Erityyppisistä henkilöhahmoista ja vauhdikkaista elämäntarinoista huolimatta kerronta ei pysy yhtä terävänä koko matkaa, välillä käydään puuduttavankin puolella.