Kansanmurhasta Solidaarisuuteen: Museot avaavat Puolan ankaran historian

Juutalaismuseosta ja Solidaarisuus-keskuksesta tuli suosittuja nähtävyyksiä.

holokausti
Teksti
Teppo Tiilikainen

Saksalaiset koululaiset kuuntelevat selostusta juutalaisten historiasta Varsovassa. Osa selaa kännyköitään hajamielisen oloisina, ja oppaan puheet natsi-Saksan hirmuteoista lipuvat ohi korvien.

Ryhmä on tutustumassa puolanjuutalaisten historian museoon, josta on nopeasti tullut yksi Puolan suosituimmista kulttuurinähtävyyksistä. Arkkitehtuuri-Finlandialla palkitun rakennuksen suunnitteli suomalainen Rainer Mahlamäki.

Museo sijaitsee Varsovan entisen juutalaisgheton alueella ja tunnetaan nimellä Polin. Heprean sana tarkoittaa Puolaa tai paikkaa, jossa on hyvä elää.

Pysyvä näyttely on hienosti rakennettu kunnianosoitus Puolan juutalaisväestön historialle. Näyttely käyttää hyväkseen videoita, multimediaa ja muuta uutta tekniikkaa. Eteen tulevia asioita voi tutkia kätevästi kosketusnäytöiltä.

Monet juutalaismuseot keskittyvät holokaustiin. Varsovassa näkökulma on tietoisesti laajempi. Näyttely painottuu puolalaisten ja juutalaisten yhteiseloon, josta natsi-Saksan toteuttaman kansanmurhan vuodet ovat vain yksi osa.