Esikoisen vuosi

Sivuhenkilö riisuu kirjailijalta kruunun.

romaani
Teksti
Herman Raivio

Saara Turusen toisessa romaanissa seurataan esikoiskirjailijan elämää yhden vuodenkierron ajan. Sivuhenkilö alkaa teoksen julkaisusta ja päättyy sen palkitsemiseen. Sitä voi halutessaan lukea kirjailija ja teatterintekijä Saara Turusen autofiktiona.

Vuoteen sisältyy luultua enemmän hiljaisuutta ja yksinäisyyttä. Heikko usko itseen horjuu entisestään, kun ihmisiä kiinnostaa vain kuinka paljon kirja on myynyt. Ehkä kertojastakin tulee säälittävä vanha nainen, joka ei menesty taiteessa eikä rakkaudessa.

Kun kirjan arvostelu viimein ilmestyy maan suurimmassa lehdessä, kertoja romahtaa. Mieskriitikko on lukenut aivan väärin ja mitätöi kaupan päälle: ”On kuin kirjani päältä olisi kävelty likaisilla kengillä.” Jakso näyttää tahalliselta tai tahattomalta parodialta kirjailijasta, joka ei pääse kritiikistä millään yli.

Naistaiteilijoiden huono kohtelu suututtaa yleisemminkin. Omasta elämästään kirjoittavaa naista ei arvosteta, toisin kuin kansakunnan tilasta tarinoivaa miestä. Huomio on osuva ja sitä olisi voinut pohtia perusteellisemminkin.