Kanava-palkinto Markku Kuisman Venäjä-kirjalle – ”Tärkeistäkin aiheista voi kirjoittaa ilman turhaa ryppyotsaisuutta”

Tietokirja paljastaa, miten Suomi on hyötynyt Venäjästä.

Euroopan unioni
Teksti
Suomen Kuvalehti

Aikakauslehti Kanavan ja Otavan Kirjasäätiön perustaman Kanava-palkinnon on saanut professori Markku Kuisman teos Venäjä ja Suomen talous 1700–2015 (Siltala). Palkintosumma on 10 000 euroa.

”Voittaja on aikaa kestävä perusteos, joka onnistuu samalla olemaan äärimmäisen ajankohtainen”, luonnehtii palkittua kirjaa palkintoraadin puheenjohtaja, vastaava tuottaja Tuomo Lappalainen.

Kirjassa Kuisma selvittää, miten Venäjä on vaikuttanut runsaan kolmensadan vuoden aikana Suomen talouteen ja muuhun yhteiskuntaan. Teoksen kaari ulottuu Pietarin vuonna 1703 tapahtuneesta perustamisesta Ukrainan yhä jatkuvaan kriisiin ja sen takia säädettyihin pakotteisiin.

Palkittu kirja täydentää kuvaa Suomen idänsuhteista, joissa suurin huomio on perinteisesti kohdistunut erilaisiin kriiseihin. Kuisma tuo hyvin esiin Venäjän markkinoiden merkityksen ja osoittaa, että naapuruudesta Suomelle koituneet hyödyt ovat enimmän aikaa olleet haittoja suuremmat.

”Kuisma hallitsee aiheensa perin pohjin ja pystyy luomaan valtavasta yksityiskohtien määrästä pitkiä kehityskaaria sekä yhdistämään tietonsa vakuuttavaksi synteesiksi. Teos on myös hyvä osoitus siitä, kuinka tärkeistäkin aiheista voi kirjoittaa ilman turhaa ryppyotsaisuutta, elävästi  ja kuvia kumartelematta”, Lappalainen kuvaa teoksen ansioita.

Markku Kuisma halusi kirjassaan tarkastella, miten monikansalliset valtiolliset järjestelmät toimivat pienen valtion näkökulmasta: ”Suomelle kysymys on ollut tärkeä sekä Venäjän yhteydessä että suhteessa Euroopan unioniin.

”Suomessa Venäjä sekä pelottaa että herättää ihastusta, mutta ylipäätään siitä ei olla hirveän kiinnostuneita”, Kuisma huomauttaa. ”Tunnistin samat ajatukset myös itsessäni, ja siksi halusin tehdä tämän kirjan.”

 

Markku Kuisma (s. 1952) on Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori ja Suomalaisen Tiedeakatemian jäsen.

Kuisma on kirjoittanut Suomen taloushistoriasta lukuisia kirjoja, jotka käsittelevät muun muassa metsäteollisuutta ja pankkitoimintaa. Hänen Kansallis-Osake-Pankin historiasta kertova teoksensa Kahlittu raha, kansallinen kapitalismi valittiin 2004 sekä Vuoden tiedekirjaksi että Vuoden historiateokseksi.

Kanava-tunnustuspalkinto myönnetään vuoden parhaalle yhteiskunnan, politiikan, historian, kulttuurin tai talouden alan suomalaiselle tietokirjalle.

Vuonna 2015 kaikkiaan 30 kustantajaa lähetti raadille 167 teosta, joista palkintoraadin jäsenet, taloustoimittaja ja tietokirjailija Elina Lappalainen sekä Turun yliopiston poliittisen historian professori ja Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä valitsivat kymmenen ehdokaskirjaa.

Palkinto jaettiin nyt neljännen kerran.

 

Suomen Kuvalehti ja Kanava kuuluvat samaan lehtiperheeseen Otavamediassa ja niillä on yhteinen päätoimittaja.