Kanava: Natsit panivat stopin Saksan tehometsätaloudelle – vertasivat keskenkasvuisen puun kaatamista lapsen surmaamiseen

Saksalaisten idealistiset metsäkokeilut loppuivat lyhyeen, mutta niillä on yllättäviä yhteyksiä monimuotoisuutta korostavaan keskusteluun.

historia
Teksti
Pekka Niemelä Leena Laiho

Saksalaisten idealistiset metsäkokeilut loppuivat lyhyeen, mutta niillä on yllättäviä yhteyksiä monimuotoisuutta korostavaan keskusteluun metsänhoidon menetelmistä, kirjoittavat Pekka Niemelä ja Leena Laiho Kanava-lehden numerossa 8/2021. Suomen Kuvalehti julkaisee Kanavassa aiemmin julkaistuja tekstejä verkossa.

 

Kirjailija Olavi Paavolainen osallistui kesällä 1936 kansallissosialistien järjestämille pohjoismaisille kirjailijoille suunnatuille Travemünden kirjailijapäiville. Vierailun tuloksena syntyi tunnettu matkakirja Kolmannen valtakunnan vieraana, jossa Paavolainen tarkastelee kansallissosialistien ideologiaa ja maailmankatsomusta lähinnä Nürnbergin puoluepäivillä saamiensa kokemusten perusteella.

Paavolaisen terävät huomiot kansallissosialismista herättivät aikoinaan suurta huomiota. Hänen johtopäätöksensä oli, ettei kansallissosialismi ollut pelkkä poliittinen liike. Maailmankatsomus sisälsi myös mytologiaa ja luonnonmystiikkaa.

Harva muistaa, että kirjaan sisältyy luku ”Saksalainen metsä”, jossa seurataan Travemünden kirjailijakodin väen luontoretkeä lähialueen metsiin ja muinaismuistomerkeille. Paavolainen on yllättynyt ja hämillään kansallissosialistien lähes lapsenomaisesta luonto- ja metsämystiikasta.