Kaikkea hyvää, silakka

Näin pääministeristä tuli silakan mannekiini.

Kalapöytä
Teksti
Liisa Tikkanen

Mikä on hienoin kaikista kuviteltavissa olevista raaka-aineista? Silakka. Vaatimattoman näköinen pikkukala on mitä monipuolisin. Näin todistaa ruotsalainen silli- ja silakkaguru Leif Mannerström, eikä hän ole uskossaan yksin.

Guru friteeraa, graavaa, grillaa, halstraa, hapattaa ja hiillostaa, keittää, paistaa, marinoi ja savustaa. Hän tekee silakasta sushia. Vierailleen hän tarjoaa aperitiivin kanssa öljy-valkosipuli-persiljakastikkeessa käyneitä fileenpuolikkaita kuten espanjalaiset tapaksiaan.

 

Silakkakokki kiertää kaukaa kalatiskin valmiit fileet, ostaa mahdollisimman tuoreet kalat kokonaisina ja perkaa ne itse. Vaivan palkka on parempi maku. Kun oikein fiiniä tehdään, silakoista vedetään pois myös nahka. Se mitä jää, kypsyy nopeasti kun päälle pirskottaa esimerkiksi balsamicoa.