Ihana, kitkerä nautintoaine

Kahvia on syytä tarkastella nopeasti katoavana luonnonvarana.

Teksti
Matti Komulainen Matti Komulainen

Arktisen vyöhykkeen Suomessa kulautellaan eniten maailmassa kahvia, kaukana tropiikissa kasvavaa nautintoainetta.

Väittämä on totta ja samalla harha, kertoo tuore tietoteos Kahvivallankumous.

”Emme suinkaan juo kaikkea kahvia, jonka valmistamme”, kiteyttää 20 vuotta kahvialalla työskennellyt Lari Salomaa, toinen kirjan tekijöistä. ”Suuri osa päätyy viemäriin, sillä maksamme kahvista vähemmän, mikä sen hinta kuuluisi olla, jos asiat olisivat reilummalla tolalla.”

Toinen Kahvivallankumouksen kirjoittaja on kustannuspäällikkö ja tietokirjailija Petri Leppänen. Kolme vuotta kestänyt työprosessi mullisti perusteellisesti Leppäsen käsitykset kahvista.